Wat zijn de standaard deurkozijn maten en hoe meet je deze? Elk huis is natuurlijk uniek, maar gelukkig geldt dat niet per se voor de afmetingen. De standaard maten zijn vaak een stuk goedkoper en dat scheelt toch in de prijs voor een verbouwing! Maar hoe weet je of jouw woning standaard deurmaten heeft waarvoor een gemiddeld kozijn geschikt is?
Voor een nieuwe deur met kozijn is het belangrijk om de juiste afmetingen te bepalen. Hiermee kun je de beste prijs krijgen en het beste deurkozijn vinden. Bekijk de beste deurkozijn offerte
Inhoudsopgave:Wat is de standaard deurkozijn maten
De maat die het meest wordt gebruikt voor een deurkozijn is de sponningsmaat. Deze is ook gelijk aan de totale breedte van de gewenste deur. De gemiddelde maat van een standaard deur ligt tussen 780 en 930 mm. Deze is hetzelfde voor binnendeur maten en buitendeur maten. De hoogtematen van standaard deurkozijnen voor een binnendeur zijn tussen 2015 en 2315 mm, met een maximale hoogte voor buitendeuren van 2340 mm. De standaard breedtes van een deur varieert tussen 38 en 40 mm.
Verschillende soorten maten
Er zijn drie verschillende manieren om de maten voor je deurkozijnen op te meten. Om de deur juist te laten passen wordt dus de sponningsmaat het meest gebruikt, maar je hebt ook de dagmaat en buitenwerkse maten als standaard kozijn maten.
Buitenwerkse maat
De buitenwerkse maat wordt voor op zichzelf staande kozijnen het meeste gebruikt. Je meet hierbij van de buitenkant van het linkerstijl tot de buitenkant van het rechterstijl. Hiermee heb je dus het hele kozijn gemeten. Met de buitenwerkse maten weet je precies hoe groot de deurkozijnen zullen moeten zijn, maar daarmee heb je de afmetingen van de nieuwe deuren zelf nog niet.
Sponningsmaat
Om de juiste afmetingen van de deur zelf te bepalen, moet je van sponning tot sponning meten. Dit komt dan overeen met de deurbreedte. Let wel: deze breedte is niet hoe groot de doorgang daadwerkelijk wordt. Door het kozijn zal er altijd een aantal centimeter van de deurbreedte afgaan.
Dagmaat
De daadwerkelijke doorgang van de deuren opening heet de dagmaat. Dit is hoeveel centimeter er tussen de sponning links en de sponning rechts zit. De dagmaat beïnvloedt dus ook hoeveel de uiteindelijke sponningsmaat is, omdat deze altijd meer moet zijn dan de dagmaat om wat speling te houden na het monteren. Zo kan je deur nooit klemmen en zit je in de hoogte en breedte altijd goed.
Type deur bepaalt kozijn
Wat voor deurkozijnen je uiteindelijk kiest, heeft te maken met voor welke deuren je wilt gaan. Je tuindeuren of achterdeuren zullen wat anders nodig hebben dan luxe binnendeuren qua maat en kozijn. Stalen deuren hebben sterkere kozijnen nodig en zijn bijvoorbeeld niet handig om met houten kozijnen te combineren. Daarnaast kun je ook voor onzichtbare deuren kiezen. Hierbij heb je de juiste afmetingen nodig om zo goed mogelijk jouw onzichtbaar kozijn weg te werken in de muur om het te laten lijken dat je een deur zonder kozijn hebt.
Het grootste verschil zit hier in wat een stompe deur en opdek deur heet. Bij stompe deuren valt de deur volledig in het kozijn en maken deze een mooie rechte lijn. Dit wordt vooral gekozen voor deuren die buiten zullen hangen en een stompe binnendeur met kozijn kan ook als set worden gekocht. Een opdekdeur valt niet helemaal in het kozijn en steekt dus een beetje uit van de deursponning. Hiervoor zijn minder makkelijk standaard maten te gebruiken, omdat een standaard deurmaat hierbij nog weleens te ver of te weinig kan uitsteken en dus niet goed meer open gaat. Deze moet echt wat meer op maat gemaakt worden.
Wat is een standaard deur
Zoals al eerder vermeldt is de standaard breedte van een deurmaat tussen 780 mm en 930 mm breed. Dit is de standaard dikte voor alle soorten deuren, of het nou opdekdeuren, aluminium deuren, een stompe deur of welke andere soort is. Door voor deze standaard deurmaten te gaan, weet je zeker dat je deur aan de Bouwbesluit eisen voldoet, die ervoor zorgen dat je deur opening breed genoeg is om toegankelijk te zijn. De verplichte hoogte verschilt per doorgang en aangrenzende ruimte, maar de standaard deurhoogtes zijn vaak 201,5 cm, 211,5 cm of 231,5 cm.
Waarop letten bij de keuze
Of een standaard deurkozijn maat ook voor jouw huis werkt, is het beste te controleren voor je begint met verbouwen. Dit is dan ook een van de stappen die altijd doorlopen moet worden, zodat je zeker weet dat je de juiste maat kiest. De dikte van het kozijn is afhankelijk van de breedte van de muur. Het kozijn moet altijd breder zijn dan je muur om goed te passen. Ook moet de hoogte van de deur aan de hoogte van de vloer worden aangepast, zodat er niks kan klemmen na het kozijn voor de deur plaatsen.
Als je nog twijfelt over wat voor soort deur je wilt, kun je een algemeen kozijn kiezen. Bij deze kun je aan de ene kant een stompe deur plaatsen en aan de andere kant een opdekdeur. Bij een aluminium of stalen kozijn liggen de afmetingen vast, je kunt hierna niet makkelijk meer een aanpassing doen. Ook is het handig om van tevoren te besluiten of je wilt dat je deuren van links of rechts openen of zelfs een draai kiep deur zijn, want ook dit heeft effect op je uiteindelijke deurkozijnen. Ook als je plafondhoge deuren wilt zul je geen standaard maat hebben.
Geen standaard deurkozijn maten, wat nu?
Als je deur kozijn buiten de 780 mm en 930 mm breedte valt, reken er dan op dat de montage van de producten iets kan uitlopen. Hierdoor kan het verbouwen wat langer duren. Meet ook een keertje goed na wat de buitenwerkse maat van het kozijn is en zorg ervoor dat er genoeg speling in de breedte zit zodat de deur niet zal klemmen in het kozijn. Het zou geen belemmering moeten zijn in het kiezen voor het materiaal, een kozijn van bijvoorbeeld aluminium kan bijvoorbeeld prima bij een afwijkende maat kozijnen.
Soorten maten kozijn
Of je nou kozijnen voor je ramen of deuren wilt monteren, de afmetingen zullen op eenzelfde manier worden opgemeten. De verschillende maten zullen niet veel van elkaar verschillen, maar elke mm verschil kan ervoor zorgen dat de deur klemt in het deurkozijn of het raam niet goed in het raamkozijn valt. Voor elke soort draaiende deuren gelden dezelfde maten voor deurkozijnen. Belangrijk is dat de hoogtemaat altijd een paar mm boven de vloer begint, om schuren te voorkomen.
Buitenwerkse maat
De buitenwerkse maten worden het meeste gebruikt bij standaard deurkozijn maten. Hiermee meet je de totale breedte van de kozijnen. De buitenwerkse maat begint aan de buitenkant van het linkerstijl tot de buitenkant van de rechterstijl. Met de buitenwerkse maten weet je precies hoe groot de deurkozijnen moeten zijn en hoe groot het gat in de muur uiteindelijk wordt.
Sponningsmaat
Nadat je met de buitenwerkse maat de precieze maat van het kozijn hebt gemeten, moet je de afmetingen van wat erin komt bepalen. Dit is vaak een deur. De deurbreedte is eigenlijk hetzelfde als de sponningsmaat. Je meet vanaf de ene kant van de sponning links naar de andere kant van de sponning rechts. Dit is een van de standaard deurmaten.
Dagmaat
Als laatste komt wat er vaak als standaard deurmaat wordt gebruikt: de dagmaat. Met de dagmaat meet je de precieze afmetingen van je nieuwe deur. Je meet hoeveel mm er tussen de sponning links en rechts zit. De dagmaat is altijd iets groter dan de sponningsmaat om je deur wat speling te geven. Zo past de deur precies in het kozijn zonder te klemmen.
Standaard kozijnen
Als je naar producten kijkt, zul je vaak de buitenwerkse maat gebruiken om de kozijnen zelf te meten. Zo weet je precies hoe groot het deurkozijn moet worden en wat je nodig hebt voor de montage. Om de deur of raam zelf te bestellen, heb je de dagmaat nodig. Een standaard deur zal vaak tussen 780 mm en 930 mm zijn. In het Bouwbesluit staat dat de dagmaat van een deur minstens 850 mm in de breedte moet zijn en 2300 mm in hoogtematen. De hoogte kan wel anders zijn, maar dat ligt aan de aangrenzende ruimte.
Materialen
Welk materiaal je kiest voor je kozijn kan invloed hebben op de maten. Als je voor maatwerk kozijnen wilt gaan, kies je het beste voor houten kozijnen. Hardhout kan goed op maat worden gemaakt en als je geen standaard deurmaat hebt, is het zeker waard om naar een houten kozijn te kijken. Zo krijg je goed passende deurkozijnen die genoeg speling houden om je deur soepel te laten openen.
Bij een aluminium of stalen kozijn liggen de maten echter vast. In tegenstelling tot houten kozijnen zijn deze soorten kozijn minder goed op maat te maken. Je zal hier dus vaak met de standaard kozijn maat te maken hebben. Wil je toch een andere maat kozijn? Dan zul je vaak een flinke meerprijs moeten betalen. Wat wel een voordeel is van een aluminium of stalen kozijn, is dat de dikte hiervan vaak een paar mm zal schelen ten opzichte van hardhout.
Offerte
Wil je precies weten wat voor kunststof kozijnen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare kunststof kozijnen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de kunststof kozijnen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste kunststof kozijnen Offertes, Gratis!