Net als je kozijnen moeten je raamdorpels af en toe vervangen worden. Maar wanneer weet je dat de raamdorpels aan vervanging toe zijn? En hoe kies je de beste nieuwe raamdorpel voor je huis? Het is maar een klein deel van je woning, maar kan toch erg belangrijk zijn voor de uitstraling. Bekijk de raamdorpel offerte
Wat is een raamdorpel?
Raamdorpels zijn ook bekend onder de naam buiten vensterbank, of waterslag. Ze zorgen ervoor dat het regenwater direct naar de onderliggende gevel loopt en geen lekkage binnenshuis kan veroorzaken. Hiermee wordt ook meteen het vuil, dat er nou eenmaal bij hoort in de buitenlucht, meegenomen.
Nette afwerking van je kozijnen
Ook zorgen de dorpels voor een nette afwerking van de ramen en kozijnen. Raamdorpels zijn mooi en beschermen het kozijn tegen de elementen. Zo kun je de levensduur van je kozijn, gevel en ruit verlengen zonder hier zelf veel voor te hoeven doen. Ze worden onder de onderdorpel van een kozijn aangebracht en steken vaak iets uit van de muur.
Verschillende soorten raamdorpels
Je kunt uit verschillende materialen kiezen voor je raamdorpels. Zo kun je kiezen voor aluminium raamdorpels, natuursteen raamdorpels, betonnen raamdorpels, kunststof en meer. Deze vier zijn de meest voorkomende soorten dorpels. Je kunt bij de natuurstenen raamdorpels nog kiezen tussen verschillende soorten hardsteen. Hierdoor kun je altijd de dorpel kiezen die het beste bij je gevel past. Als je liever een recht aflopende buiten vensterbank hebt, kun je ook voor een bloemkozijn gaan.
Wanneer raamdorpels vervangen
Als je raamdorpel in slechte staat verkeert, wil je de raamdorpel vervangen. Je ziet dit vaak aan barsten, een verschuiving van het materiaal of broze plekken die zelfs kunnen verbrokkelen. De voegen ertussen kunnen ook in minder goede staat verkeren, wat weer zorgt voor een lekkage binnen.
Vlekken of druppels
Aan waterdruppels of vlekken kun je ook zien dat het hoog tijd is voor nieuwe raamdorpels. Controleer ook de kit goed, want deze kan slijten en de verbinding met het metselwerk verliezen. Ook als je nieuwe kunststof kozijnen wilt plaatsen of een draai kiep raam wilt laten plaatsen, kun je meteen je raamdorpel vervangen.
Wat kost een raamdorpel vervangen?
Reken voor de raamdorpels goed vervangen op gemiddeld €35 per uur. Dit is alleen hoeveel de vakman kost, de prijs voor het gewenste materiaal komt daar nog bovenop. Er zijn veel soorten raamdorpels die allemaal een andere prijs hebben. Ook is elke dorpel weer anders qua maat. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe raamdorpels goed past, moet deze op maat worden gemaakt en zorgt dit voor een groot verschil in prijzen. Door offertes op te vragen en goed te vergelijken krijg je de beste prijs.
Stappenplan hoe vervang en plaats je een raamdorpel
Als je een vakman inschakelt voor raamdorpels vervangen, dan zal deze eerst langskomen om te kijken hoe de oude dorpel eruit ziet en wat de vervanging kan zijn. Moet alles worden vervangen of is alleen het oude voegwerk vernieuwen genoeg? Hier wordt meteen gekeken welke materialen geschikt zijn voor de nieuwe waterslagen, welke afmetingen nodig zijn en of je mogelijk een complete gevelrenovatie moet inplannen.
Stap 1: Oude raamdorpel eruit
Nadat de nieuwe waterslag is geregeld, is het tijd om er ruimte voor te maken. De oude dorpels worden voorzichtig verwijderd zodat het metselwerk en de gevel rondom de vensterbank niet beschadigd raken. Daarna wordt de holte verder uitgekuist en het oude voegwerk verwijderd.
Stap 2: Voorbereiding voor raamdorpelstenen voegen
Zodra dit allemaal schoon is, wordt het mortelbed gemaakt. Er wordt een flinke hoeveelheid mortel gemaakt en een eerste laag aangebracht in de raamopening. Daar bovenop komt een laag waterkerende folie, die ervoor zorgt dat er geen water in de spouwmuur kan lopen, waarna een tweede laag mortel wordt aangebracht. Zodra deze laag dik genoeg is om de raamdorpel te ondersteunen, kan deze worden aangebracht.
Stap 3: Nieuwe raamdorpel monteren
Om ervoor te zorgen dat de dorpel goed hecht, worden er speciale kegeltjes aan de onderkant bevestigd. Hierdoor kan er geen water in de mortel komen. De raamdorpels lopen schuin af en hebben hierom wat extra ondersteuning nodig. Zodra de onderkant goed vast zit, worden de zijkanten ook gevoegd. Als laatste worden de overige naden ook gekit en het voegwerk netjes ingewassen met speciale mortel.
Stap 4: Voegwerk vervangen
Soms hoef je niet de raamdorpels te vervangen, maar is alleen het voegwerk opnieuw aanbrengen al genoeg. De oude voegen worden met een speciale krabber verwijderd. Daarna is het tijd voor de dorpels inwassen met nieuw voegwerk. Je kunt dit zelf doen met de juiste materialen, maar wees wel voorzichtig. Je wilt de gevel niet per ongeluk beschadigen. Om zeker te weten of alleen het voegwerk vervangen genoeg is of juist de hele dorpel moet worden vervangen, is het slim om een specialist te laten komen. Deze kan je precies vertellen wat er moet gebeuren.
Prefab raamdorpels plaatsen
Voor een prefab raamdorpel worden de stenen niet stuk voor stuk geplaatst, maar heb je een complete raamdorpel die je meteen kunt plaatsen. Wel moet eerst het oude voegwerk worden verwijderd, maar met prefab raamdorpels kun je daarna meteen gaan plaatsen en afwerken. Dit scheelt veel tijd. Als je nog meer tijd wilt besparen, is het slim om voor natuursteen te gaan. Door dit een beetje op te schuren kun je al snel beschadigingen verbergen of zelfs oplossen.
Prefab raamdorpel of traditionele raamdorpels kopen?
Je kunt voor prefab raamdorpels kiezen, waarbij de hele raamdorpel al in elkaar is gezet zodat deze alleen nog maar geplaatst hoeft te worden. Dit is duurder om te maken, maar wel goedkoper om te plaatsen. Ook moet je kozijn dan maar net een standaard grootte hebben, anders ben je alsnog toegewezen op meer traditionele raamdorpels. Hierbij worden losse raamdorpelstenen stuk voor stuk geplaatst, wat een hoop tijd kost, maar wel een strakke afwerking belooft.
Zelf doen of laten doen?
Je kunt de raamdorpels zelf vervangen, al is het wel een secuur klusje. Je wilt zeker weten dat de raamdorpels goed geplaatst zijn en dat het voegwerk tegen de elementen bestand is. Ook wil je de gevel niet beschadigen, want een extra gevelrenovatie in moeten plannen zal veel extra geld en tijd kosten. Mocht je toch zelf willen klussen, dan zijn prefab raamdorpels aan te raden, van hardsteen of een ander soortgelijk materiaal. Deze zijn wel zwaar, maar ook makkelijker in de gevel te plaatsen. Omdat een foute montage tot veel meer problemen kan leiden die erg duur kunnen worden, is het aan te raden dit toch door een professional te laten doen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor kunststof kozijnen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare kunststof kozijnen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de kunststof kozijnen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste kunststof kozijnen Offertes, Gratis!