Wil je een deurkozijn plaatsen in de bestaande muur? Dat is zeker mogelijk en je kunt de montage zelf uitvoeren of uitbesteden, natuurlijk is het het beste om de montage uit te laten voeren door een vakman. Bekijk de deurkozijn offerte
Hoe zet je een deurkozijn vast in de bestaande muur?
Je moet het deurkozijn stevig vastzetten aan de muur. Dit doe je door middel van schroeven of met spijkers. Dit is afhankelijk van het type muur waar je het kozijn in wilt plaatsen en het hangt ook af van het materiaal van het kozijn. Het is belangrijk dat het kozijn stevig gemonteerd is en dat er geen speling is. Daarna kun je de deur plaatsen in het kozijn.
Waarom een deur kozijn laten plaatsen door een vakman?
Je kunt een deurkozijn zeker zelf plaatsen in de bestaande muur, maar het laten plaatsen door een vakman brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kan deze vakman voor maatwerk zorgen en een correcte plaatsing garanderen waardoor je deur kozijn zo lang mogelijk mee gaat.
Verzekerd van een hoogwaardige materialen en op maat gemaakt
Een kozijn installateur heeft toegang tot verschillende betrouwbare leveranciers en werkt vaak met materialen en producten van een hoogwaardige kwaliteit. Zo zorgen ze voor de beste kunststof kozijnen die energiezuinig en weinig onderhoud vergen. Weer een pluspunt voor jou!
Snel en efficiënte plaatsing
Wanneer je de montage van het deurkozijn zelf doet kan dit veel langer duren dan wanneer een vakspecialist dit doet. De vakman kan deze klus snel afronden, door jarenlange ervaring en de benodigde apparatuur en gereedschap. Je bespaart op deze manier ook weer geld, omdat je geen geld gaat investeren in deze gereedschappen.
Kosten deurkozijn laten plaatsen
Een deurkozijn laten plaatsen is vaak geen grote investering. De prijs is uiteindelijk vooral afhankelijk van het materiaal dat je kiest en of het maatwerk wordt. Een standaard kunststof of houten deurkozijn kost gemiddeld € 750, inclusief BTW en montage. Een aluminium deurkozijn kost daarentegen ongeveer € 900, ook inclusief BTW en montage.
Stappenplan deurkozijn plaatsen in bestaande muur
Er zijn verschillende soorten deurkozijnen, maar het stappenplan van de kozijnen monteren is vaak hetzelfde. Het belangrijkste is dat de montage loodrecht gebeurt en dat je de naden netjes kunt afwerken om tocht en klemmen te vermijden.
Stap 1: oude deurkozijn verwijderen
Voor je een nieuw deurkozijn laat plaatsen, moet het oude kozijn er natuurlijk uit als je met een bestaande muur werkt waarvan het deurkozijn vervangen moet worden. In een nieuwbouw huis kun je natuurlijk het kozijn tegelijk met de muur laten plaatsen. Eerst wordt de deur eruit gehaald, waarna het kozijn kan worden verwijderd. Dit is ook het moment waarop eventuele nieuwe afmetingen van het kozijn op maat worden gemaakt. Als de deuropening groter moet worden, wordt het gat in de muren aangepast voor het plaatsen begint.
Stap 2: goede voorbereiding
Het is van groot belang dat je de benodigde materialen hebt en de juiste afmetingen weet. Controleer of het deurkozijn groot genoeg is en dat het in de muur past. Controleer ook of de dorpels van het juiste materiaal zijn. Als je zelf aan de slag gaat, controleer dan of alle onderdelen in het pakket zitten en de juiste maat hebben voor je begint met het plaatsen. Je zult vaak met de standaard deurkozijn maten wel goed zitten, maar meet dit altijd nog een keertje na.
Het bovendorpel moet precies haaks op de rest van het kozijn staan. Anders zal de deur straks klemmen en dat wil je niet. Door de juiste maten van je deurkozijnen te gebruiken en de bovendorpel extra zorgvuldig tussen de muur en het kozijn te plaatsen, voorkom je veel problemen later.
Stap 3: nieuwe deurkozijn plaatsen
Plaats het deurkozijn in de opening. Met een waterpas zorg je ervoor dat het kozijn rechtop en parallel met de muur staat. Hierna schroef je het kozijn vast. Zet twee wiggen tussen de muur en de kozijnen op de plek waar de schroeven komen. Hierna bevestig je het kozijn met minstens drie schroeven. Zorg daarna voor een nette afwerking door uitstekende wiggen weg te zagen of door de wiggen te gebruiken om hele kleine ruimtes om het deurkozijn heen te vullen.
Stap 4: afwerking
Om het zo netjes mogelijk af te werken worden de scharnieren geplaatst. Werk eventuele oneffenheden nu weg. Om de gehele afwerking zo goed mogelijk te krijgen kan er nog met kit en een likje verf aan de slag worden gegaan voor de deuren hierin worden geplaatst. Er wordt nog een laatste keer gecontroleerd of alles waterpas staat, de deurklink en eventueel een slot worden geplaatst en je deurkozijn is klaar voor gebruik.
Welke verschillende deurkozijnen zijn er?
Iedere kozijnstijl van deurkozijnen komt met zijn eigen materiaal. De keuze voor het materiaal kan voor een groot prijsverschil zorgen, maar ook voor een andere uitstraling van je deurkozijnen.
Kunststof deurkozijn
Het kunststof kozijn is een populaire keuze en deurkozijnen zijn hierin geen uitzondering. Een kunststof deurkozijn is relatief goedkoop, heeft een lange levensduur en heeft weinig onderhoud nodig. Je ziet deze soort deurkozijnen binnenshuis gebruikt worden, maar ook veel als buitenkozijnen.
Kunststof is erg veelzijdig en kan in veel kleuren en afwerkingen worden gemaakt. Zo is het mogelijk om voor een houtnerfstructuur te gaan, waardoor je wel de uitstraling van een houten kozijn hebt, maar niet de lasten. Ook isoleert het kunststof deurkozijn goed.
Houten deurkozijn
Gemiddeld genomen zullen houten deurkozijnen duurder zijn. Hout is een bewerkelijk materiaal dat in vele soorten komt. Zo heb je al meteen de keuze tussen een zacht houten deurkozijn plaatsen en een hard houten deurkozijn. Zachthout is goedkoper, maar gaat ook minder lang mee dan hardhout. Bij hardhout kun je denken aan een levensduur van maar liefst 75 jaar bij een binnendeur, tegenover een levensduur van 25 jaar bij zachthout.
Houten deurkozijnen hebben een authentieke uitstraling, maar hebben ook veel onderhoud nodig. Omdat dit kozijn vaak een nieuwe lik verf nodig heeft, kun je wel de kleur regelmatig veranderen. Let er bij houten deurkozijnen goed op dat het hout op een milieuvriendelijke manier gewonnen is.
Aluminium deurkozijn
Aluminium deurkozijnen zien er modern uit en passen daarom goed bij een modern huis. Ook zijn ze erg duurzaam vanwege de goede isolatie, hoe onderhoudsarm ze zijn en de recyclebaarheid. Met een levensduur van 40 jaar zijn aluminium deurkozijnen een goede optie voor wie weinig omkijken wilt hebben naar zijn deurkozijnen. Ook is aluminium erg inbraakveilig en zul je hier niet snel beschadigingen op zien.
Stalen deurkozijn
Stalen deurkozijnen zie je minder vaak, wat onder andere door de hoge prijs komt. Toch zijn stalen kozijnen ook een goede optie voor je deurkozijn. Het materiaal is licht maar erg sterk, waardoor je maar een smal profiel nodig hebt voor elk type deur. Door deze geringe dikte is een stalen kozijn veelzijdig. Ook is staal makkelijk op maat gemaakt, heeft het weinig onderhoud nodig en beveiligt het goed tegen inbraak.
Soorten deurkozijnen
Buiten het materiaal van je nieuwe deurkozijn moet je ook beslissen wat voor soort je wilt hebben. Welke soort deurkozijn je kiest, ligt aan het soort deur dat je erin wilt plaatsen.
Stompe deur
Stompe deuren komen het meest voor in woningen. Hiervan is de stompe boarddeur de goedkoopste en meest populaire optie. Omdat deze deur geen uitstekende randen of inkepingen heeft, valt deze volledig in het deurkozijn. Dit is ook waarom deze deuren altijd als buitendeur worden gebruikt, omdat een stompe deur niet inbraakgevoelig is. Een stompe deur wordt met standaard scharnieren afgehangen.
Opdekdeur
Bij een opdekdeur valt de deur gedeeltelijk over het deurkozijn heen. Hierdoor zijn ze altijd wat naar voren geplaatst en is de draairichting van de deur belangrijk om te weten voor het deurkozijn plaatsen. Opdekdeuren houden veel tocht tegen, wat de isolatie van je woning ten goede komt. Daarentegen is deze type deur meer inbraakgevoelig en zal deze dus alleen binnen worden gebruikt.
Paneeldeur
Paneeldeuren zie je vaak in oudere woningen. Hierdoor geven deze deuren een wat ouderwetse uitstraling aan het huis. Een paneeldeur kan als stompe deur en opdekdeur worden geleverd. De paneeldeuren zelf bestaan uit panelen met soms een kleine opening voor een bovenraam of glas aan de bovenkant. Het vervangen van binnendeuren is vaak eenvoudig.
Schuifdeur
Schuifdeuren worden vaak gebruikt als achterdeur, om de tuin wat meer bij het huis te betrekken. Met een schuifdeur haal je het daglicht naar binnen. Houd rekening ermee dat deze deuren niet overal kunnen worden geplaatst. Omdat ze schuiven in plaats van openslaan, heb je veel extra ruimte nodig naast de schuif deur.
Wat is het verschil tussen een inmetselkozijn en montagekozijn?
Buiten de soort deur, maakt de manier van montage ook nog iets uit voor het soort kozijn. Je kunt op twee verschillende manieren het kozijn plaatsen: voor de muur wordt geplaatst of nadat de muur is geplaatst. Wanneer je eerst het kozijn plaatst en daarna pas de muur eromheen maakt, heet dit een inmetselkozijn. Je kunt zo de naden precies goed op elkaar aan laten sluiten. Staat de muur er al en plaats je dan pas het kozijn erin? Dan heb je een montagekozijn.
Extra opties
Er is een kozijn voor elke smaak. Buiten de verschillende materialen en deuren kun je bijvoorbeeld ook voor een onzichtbaar kozijn gaan, waarbij de scharnieren in de muren worden verborgen. Hierbij is het erg belangrijk dat je muur stevig genoeg is om dit te kunnen dragen.
Deurkozijnen buitenshuis
Ook voor je deur zelf zijn er extra mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld bij de voordeur ervoor kiezen om een extra stevig slot te laten plaatsen of een raam voor extra daglicht. Dit kan in de voordeur, maar ook ernaast als zijlicht of erboven als een bovenlicht. Een voordeur zal altijd een stompe deur zijn, maar dit betekent niet dat deze deuren er altijd hetzelfde uit zullen zien.
Deurkozijnen binnenshuis
Voor een deurkozijn plaatsen in je woning hoef je met minder regelgeving rekening te houden dan bij buitenshuis. Toch kan het zijn dat je een omgevingsvergunning bij de gemeente moet aanvragen, want je kunt niet zomaar de kozijnen laten veranderen. Controleer dit altijd eerst voor je met de klus begint, zodat je verzekerd bent dat je niet naderhand moet slopen.
Ook is het belangrijk om op keurmerken en certificering te letten voor je de eerste schroeven laat zetten. Hierbij komen misschien wat meer kosten kijken, maar het eindresultaat zal een stuk mooier zijn als je van de juiste producten gebruik maakt.
Offerte
Wil je precies weten wat voor kunststof kozijnen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare kunststof kozijnen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de kunststof kozijnen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste kunststof kozijnen Offertes, Gratis!